ÎMI FAC CASĂ
ÎMI FAC CASĂ – Analizam radacina acestei sintagme si apar deja primele 2 intrebari:
- TU iti faci …te pricepi ?
- Ai timp ?
SERIAL – episodul 1 – Terenul si fundatia, succint.
Totul incepe cand ai facut rost de niste bani sau esti eligibil sa iei un credit. Deci ai niste bani.
Eee, din acest moment iti trebuie calm si rabdare in mare echilibru cu dorinta si entuziastmul pentru ca vei vedea, sunt multe etape de parcurs si totul costa.
Incepe mai intai frenezia de a rascoli internetul sa gasesti “modelul de casa” care ti-ar placea . Consumi timp si nu putin. Si aduni poze si preturi tentante si visul pare ca e tot mai aproape de realitate.
E posibil sa ai deja un TEREN, dar abia acum incepi sa afli daca e bun sau nu sau efectiv CAUTI TEREN de casa.
Cum sa fie TERENUL ?
- mai scump sau mai ieftin, mai aproape sau mai departe …dar foarte important e sa fie INTRAVILAN, CONSTRUIBIL, in ZONA DE LOCUINTE (in fine, mai sunt si alte detalii despre studiu geotehnic, ridicare topo, inundabilitate, vecini, utilitati, …de aceea e bine sa iti iei un sfatuitor de incredere. Sa nu cauti singur si sa crezi ca ai gasit cel mai bun teren la cel mai bun pret – intotdeauna sunt in echilibru si VANZATORI NAIVI subpret nu prea mai sunt – asadar – SA NU MERGI SINGUR DUPA TEREN).
- ai cumparat teren, deci ai fost la notar, l-ai inscris la “cadastru” pe numele tau – au mai trecut cateva saptamani.
- in functie de zona si de perioada din an e posibil sa ai deja niste costuri cu vegetatia. Aici intotdeauna un vecin sau cineva din zona …e de mare ajutor.
- bine ar fi daca nu aveai terenul, sa il cumperi discutand deja cu arhitectul care ar trebui sa iti faca si proiectul – poate deja aveti niste schite, scheme, posibile dimensiuni …sa fie terenul potrivit.
Trece timpul, echipa de proiectare iti face proiectul, toate bune si frumoase si in termen si in buget. Apoi vine “necesarul de fier” si toata lumea de ne-meserie iti spune … ” ce bagi atatea tone, ca doar nu faci un bloc”.
***heads-up : si daca iti cumperi casa si daca urmeaza sa construiesti, e bine sa stii ca FUNDATIA de obicei in Romania coboara 90cm in pamant – pana la ADANCIMEA DE INGHET. Vom detalia cu o alta ocazia de ce sunt asa diferite fundatiile de 60 cm turnate direct in santul de pamant – la casele de vanzare , de fundatiile proiectate si facute “ca la carte”.
- asadar, groapa pentru fundatie trece de 90 cm si prima data se va turna un fel de “beton mort” perfect drept, jos in sant, care se numeste DE EGALIZARE – si care asigura o planeitate perfecta pentru tot ce va fi asezat acolo – hidroizolatie, armatura, talpa fundatiei, etc. Mai treci si tu prin santier din cand in cand si iti dai seama. Si iti mai dam un SFAT – pune intrebari cat mai multe …mai ales dupa ce mai citesti ce scrie internetul.
Iata ca ai cumparat si TEREN si aproape “ai iesit din pamant” cu casa – adica e aproape pregatita fundatia, ai cam scapat de sapaturi si noroaie si carat pamantul – tot ce ai sapat mai si bagi in fundatie dar il mai si asezi prin curte sau trebuie sa il transporti unde trebuie si cu cine trebuie.
- e fain cand trasezi casa – practic desenul din plan, ajunge pe teren si nu pare nici mare nici mica
- apoi, cand incepe sapatura, ai un prim blocaj – pare si cam mare dar si spatiile interioare par cam mici – sapatura e mai mare la exterior decat va fi casa in sine iar gramezile de pamant pe care le vezi linga sapatura prin “interiorul” casei par sa inghesuie totul.
- apoi vezi toate placajele si lemnele si ce se mai foloseste pentru turnarea fundatiei si pare mult prea mult
- la final, cand e doar betonul curat ai probabil primul sentiment cand calci pe “placa” de la cota zero – ca aici e casa ta.
Desigur, tot ce vedeti pana aici descris succint are in spate multe dosare 🙂
Sfatul pe care il dam tuturor celor care urmeaza sa cheltuie multi bani din bugetul familiei – sa isi faca casa – sa se pregateasca temeinic, sa puna intrebari si sa fie atenti.
“If you fail to prepare, you prepare to fail ” Benjamin Franklin – sau cum am zice noi #better, vei cheltui bani in plus.
Leave a Reply