Muzeul Chihlimbarului, unic in Romania
LINK: Muzeul Chihlimbarului Graphein Scanare 3D
Un colt de rai
Acum cativa ani am fost in vizita la Muzeul Chihlimbarului, unic in Romania. Uitat parca intre dealurile din zona submontana de pe valea Buzaului, la Colti, a atras in 2018 un numar impresionant de vizitatori, peste 15000. Colectia e fascinanta pentru orice privitor, chichlimbarul de la Colti infatisandu-se in peste 160 de culori. Diana Gavrila, curatorul care ne-a primit are un fel aparte de a spune povestea si nu te dai dus repede, o poveste frumoasa, de mandrie locala: a fost extraordinar ca niste oameni inimosi au facut in anii ’70 aceasta casa specifica zonei, special pentru muzeu, cu chihlimbarul pe care si acum il gasesc dupa ploi puternice, dezvelite din pamant si plimbate cu siroaiele. Noi, arhitecti fiind, am avut o curiozitate puternica fata de casa care gazduieste muzeul, si ceea ce ne-am dorit, e sa aducem CASA, curtea, zona de sosire, in secolul 21.
Ajungi usor, respiri, uiti de oras
Pe scurt, dupa 3 ore de condus de la Bucuresti, ar fi grozav sa gasesti un loc cu toate facilitatile dar mai ales cu cele de baza – toalete si incalzire iarna. Asa am aflat ca … e doar o soba cu lemne pentru iarna si atat.
Privim in viitor, cu incredere
In regula, e simplu sa dai vina pe oricine, de la primarie pana la administratia muzeului. Toti s-au dovedit si comunicativi si de buna credinta…insa nu au fost resurse. Zona se depopuleaza pentru ca tinerii pleaca, atmosfera locala nu era neaparat optimista si incantata de proiecte de dezvoltare. Batranii satului, ne privesc cu suspiciune, dar nu refuza sa viseze ca se poate.
Au trecut doi ani in care am incercat sa intelegem cat mai bine daca NOI putem face ceva.
Primul “ceva” a fost sa scoatem tema in lume la #NOVEMBarh 2018 si a fost grozav. Apoi, speram ca am mediat si noi putin, CASA s-a transferat de la primarie in proprietatea Consiliului Judetean BUZAU, care a si alocat un minim buget pentru normalitate : ” grupuri sanitare, centrala termica, si tot ce tine de siguranta, de ISU”.
Ne-am alaturat, cu convingerea ca efectul de bulgare de zapada exista
Asociatia #better a facut de curand un parteneriat cu Muzeul Judetean BUZAU, tocmai pentru a putea sprijini cat mai mult acest demers, astfel incat la final, CASA sa fie si un model de buna practica de arhitectura rurala, de muzeu echipat si finisat demn de secolul XXI, acolo, “in the middle of nowhere”…in inima naturii.
VELUX, ACO, BASF sunt cateva nume de companii fanion care au promis ca ne vor sustine, astfel incat sa generam impreuna un model pentru comunitate, o ancora turistica pentru dezvoltarea zonei si, de ce nu, prin eforturi constante, workshopuri, evenimente, sa aducem incepand cu 2020 peste 25000 de vizitatori. Mai avem multe discutii pozitive si avansate si le vom impartasi pe masura ce avansam.
Primii care si-au facut partea lor de implicare, au fost echipa GRAPHEIN care au SCANAT 3D toata proprietatea si ne-au sustinut demersul pentru prima etapa – RELEVEU si MODEL 3D, practic, “radiografia” de la care putem porni planurile de reabilitare. Estimarea unui astfel de prim pas – 2100 eur, etapa asumata integral de prietenii de la GRAPHEIN, cu tot cu drum, masuratori, redactare.
#NOVEMBarh, un hackaton al arhitectilor
Am beneficiat la #NOVEMBarh de know-how din partea Grupului Rural OAR. Ne propunem sa avem un reper de buna practica in zona prin acest proiect,la Colti, asa cum e si Casa cu Blazoane la Chiojdu.
Asadar am facut o lista cu lucruri necesare:
- 75 ml – gard – de la reparatii ale zidului de piatra pana la inlocuirea lemnului vechi si deteriorat
- 50 ml – rigola stradala care apartine de domeniul public si care e acoperita azi cu dale de beton care s-au mai rupt, deteriorat sub greutatea masinilor parcate …nu tocmai in ordine, dar schimbam mai greu tipuri de comportament asadar solutia va fi sa introducem un tub de canalizare suficient de generos.
- 450 mp acoperis – casa, gard, porti – material, accesorii, manopera, o solutie usoara pentru ca avem o structura usoara si incombustibila, pentru ca riscul de incendiu sa fie diminuat cat mai mult – casa adaposteste o colectie de patrimoniu extrem de valoroasa
- paratrasnet – cu tot ce inseamna acest lucru
- retea electrica noua, iluminat interior, exterior si chiar decorativ pentru curte.
- statie de incarcare pentru masini electrice – prima pe Valea Buzaului, la 100 km distanta de Brasov, 150 de Bucuresti, 75 de Buzau, 75 de Ploiesti.
- reabilitare lambriu din “semi-bile de lemn”
- tamplarie din lemn cu geam izolant – ferestre si usi
- pardoseala interior – trafic intens, va fi asigurata integral de BASF
- preluare ape pluviale – colectoare intre burlan si reteaua de deversare – vor fi livrate de ACO
- pavaj curte, alei
- centrala lemne e varianta cea mai simpla insa orice alta varianta poate fi luata in calcul de la pompa de caldura sau centrala electrica, poate peleti. Cu sistemele de evacuare aferente, cu spatiile aferente depozitarii de combustibil daca va fi cazul.
- 20 de tablete pentru smart museum, sisteme de proiectie si alte accesorii “smart”.
- foisor, sistem cu panouri fotovoltaice
- sistem centralizat de aspiratie
- grupuri sanitare, obiecte sanitare finisaje, oglinzi, armaturi, separatoare cabine toalete
- instalatie termica, radiatoare, robineti, senzori, termostat
- bransamente – apa, canalizare ( statie de epurare ), electric – redimensionat.
Comunicare & marketing – instrumente reale
Cu siguranta e nevoie de mult mai multe lucruri insa mai sus am trecut in revista cateva capitole mari. Mai mult, orice sustinere de la campanii PR, comunicate de presa, tururi ghidate sau foto in zona, ar putea genera foarte multe idei si solutii la care sigur nu ne-am gandit. Valea Buzaului e plina de surprize, gasiti multe “pietre pretioase” aici : tinutulbuzaului.org
Puteti urmari si va asteptam cu drag sa va alaturati acestui proiect “bijuterie” si pe facebook pe pagina https://www.facebook.com/chihlimbar2018 – ” IMPREUNA, PENTRU CHIHLIMBAR ”
Daca aveti intrebari, propuneri, idei : better@we-better.com, 0721771944 arh Florin ENACHE
P.S. vom completa acest articol pe masura ce vom avansa , cu LATER EDIT.
Leave a Reply