Contract de ASOCIERE #better
Da, comunitatea #better incepe nu de constructie sau pretul apartamentului ci de la VECINI 🙂
Vom redacta un prim draft al intelegerii viitorilor vecini pentru care se va construi blocul #better
La baza viitoare comunitati va sta CONTRACTUL DE LOCUIRE #better – pe care il veti regasi in articolul urmator si …aici, contractul de asociere non-profit, in vederea investitiei directe a grupului de viitori vecini.
CONTRACT DE ASOCIERE #better
Prezentul contract intra in vigoare astazi 1 iunie 2021
Partile care semneaza contractul,
…. 12 semnatari.
Întelegerea :
A. Membrii asocierii doresc sa intre in asociere pentru beneficii reciproce echitabile si sunt de acord sa investeasca impreuna, infiintand in acest sens Asociatia (!)
B. Termenii si conditiile acestei intelegeri vor fi baza termenilor si conditiilor care se vor regasi in documentele Asociatiei ( act constitutiv, statut)
In sensul consituirii prezentei asocieri dar si ca si conditii comune, partile stabilesc :
1. Forma de asociere
Prin acest contract, partile se pun de acord sa intre in asociere in sensul de parteneriat legal conform legilor României. Drepturile si obligatiile vor fi stabilite de legislatia in vigoare cu exceptia situatiilor expuse explicit in prezentul document.
2. Denunire
Numele asocierii va fi : BLOC12 #better
3. Scop
Scopul exclusiv al asocierii va fi achizitia de teren, investitia in construire si administrarea ulterior a proprietatii.
4. Termen
Aceasta asociere va incepe la 1 iunie 2021 si va exista efectiv pana la urmatorul eveniment :
– de comun acord al membrilor echipei de conducere.
5. Aceasta asociere poate fi extinsa cu votul unanim al membrilor.
6. Sediul
Sediul asocierii se va infiinta la adresa …. si se poate schimba dupa cum vor decide membrii.
Conducere administrativa
7. Prin prezenta intelegere se va stabili echipa de conducere administrativa. Acestia vor avea autoritate deplina in a lega membrii asocierii in toate deciziile legate de directie, control si administrare a asocierii. Conduita si actiunile echipei administrative vor fi stabilite prin politici si proceduri stabilite de membri. Daca nu se va stabili altfel, echipa administrativa va fi stabilita prin acordul membrilor. Principala misiune a echipei administrative va fi sa actioneze in interesul asocierii si nu a unui anume membru, in interes individual.
8. Echipa de administrare va decide in problemele majore ale asocierii. Conform acestei intelegeri, va fi nevoie de acord unanim al membrilor cand este cazul. Orice alt subiect nespecificat explicit in prezentul act, va necesita aprobarea prin vot al majoritatii.
9. Conducatorul echipei de administrare este reprezentantul legal al asocierii. In cazul in care conducatorul este in imposibilitatea de a-si indeplini atributiile, acesta va autoriza o alta persoana din echipa sa reprezinte temporar asocierea. Mandatul functiilor in echipa de administrare este de 2 ani si poate fi reinnoit prin dorinta tuturor membrilor. Conducatorul si vice-conducatorul vor fi stabiliti prin vot majoritar in echipa de administrare.
10. Toate actiunile si deciziile legate de angajarea unei firme de contabilitate pentru asociere necesita consensul si aprobarea prin votul majoritatii in echipa de administrare ( management).
11. Unul sau mai multi manageri pot fi angajati de catre echipa de administrare daca apare aceasta nevoie sau dorinta. Indatoririle acestora vor fi stabilite de echipa de conducere.
Obligatiile managerilor
12. Daca nu se specifica altfel in prezentul document, indatoririle si obligatiile echipei de administrare in relatie cu asociere va include urmatoarele:
a. administrarea de zi cu zi a activitatilor asocierii.
b. monitorizare, control si conducere a activitatilor operationale, financiare si de colaborare de afaceri ale asocierii.
c. pastrarea in bune conditii a documentelor si situatiilor contabile in conformitate cu buna practica din domeniu.
d. monitorizare, analiza si actiuni ce se impun, acolo unde au autoritate explicita sau implicita, conform prezentului acord.
e. au responsabilitate totala asupra angajarii de persoane atat in productie cat si cu rol administrativ inclusiv negocierea de lucrari necesare si responsabilitatea contractarii altor terte firme atunci cand este necesar.
Indatoririle membrilor
13. Fiecare membru va fi responsabil pentru urmatoarele indatoriri:
Nume Prenume
Descrierea indatoririlor – isi declara disponibilitatea de a participa si a lucra activ in gasirea de solutii in cadrul intalnirilor cu echipa administrativa
( acest paragraf se repeta individual si se semneaza de catre fiecare membru ).
14. Indatoririle membrilor pot fi schimbate din cand in cand prin decizia membrilor, cu conditia de a nu afecta interesul membrilor si cu acordul unanim al membrilor.
Contributiile de capital
15. Fiecare dintre membrii asocierii a contribuit la capitalul asocierii, cu bani sau proprietati, dupa cum urmeaza :
Membrul – Nume Prenume
Descrierea contributiei – 100.000 eur ( sau teren in valoare de 200.000 eur ) contributie la care asocierea va avea acces (?)
Valoare Agreata – 100.000 eur
( se noteaza individual toti membrii )
Valoare totala 1.200.000 euro.
16. Toti membri vor controbui cu respectiva contributie de capital integral si la timp.
Retragerea Capitalului
17. Nici un membru nu va avea dreptul sa solicite sau sa retraga partial sau integral contributia sa la capital fara acceptul expres in scris al celorlalti membri.
18. Membrii nu pot primi partial sau total contributia de capital a unui membru, exceptand situatia in care acest lucru e stipulat in prezentul document.
Capital Suplimentar
19. Contributiile de capital pot fi modificate din cand in cand, conform solicitarilor asocierii, prin decizia membrilor si la recomandarea echipei de administrare. Daca interesele membrilor sunt afectate, contributiile suplimentare de capital trebuie sa aiba consimtamantul unanim al membrilor.
20. Pentru orice suma de bani achitata in avans catre asociere de catre orice membru, in afara sumelor stabilite prin acest document sau care nu sunt o contributie suplimentara de capital se va considera datorie si se va stabili o data pana la care asocierea va returna suma, nu o crestere a contributiei de capital . Termenul pana la care se va achita datoria catre un membru si dobanda aferenta se vor stabili de catre majoritatea membrilor si suma nu poate reprezenta o majorare de capital sau o crestere proportionala a valorii votului membrului care a adus resurse suplimentare. Acest tip de datorie poate fi stabilita a avea prioritate inaintea oricaror alte plati catre membri, acest lucru putand fi stabilit cu majoritatea membrilor.
Conturile de capital
21. Fiecare membru va avea un cont initial cu contributia sa de capital . Orice alta contributie a unui membru aprobata in folosul asocierii se va face din acest cont individual.
Dobanda
22. Nu vor exista taxe pentru imprumut sau dobânda pentru nici un membru, indiferent de contributia sa la capital sau de diferentele ce pot aparea intre conturile membrilor pe parcursul desfasurarii investitiei.
Profit si pierdere
23. Profitul net sau pierderile asocierii, fie din calcule contabile sau generate de taxe se vor considera proportionale cu valorile din conturile de capital.
24. Inainte ca orice profit din anul prezent sa fie distribuit membrilor, vor fi acoperite orice pierderi din anul anterior.
Contabilitate
25. Documentele contabile corecte si complete ale asocierii vor fi tinute conform cu principiile de buna practica actuale in contabilitate si in orice moment relevant sunt disponibile si deschise catre inspectare si examinare de catre orice membru. Documentele si inregistrarile asocierii vor reflecta toate tranzactiile asocierii si vor fi corecte si adecvate obiectului de activitate desfasurat de asociere.
Banca si fondurile asocierii
26. Fondurile asocierii vor fi alocate in diverse investitii sau conturi bancare dupa cum stabilesc membrii. Fondurile asocierii vor fi pastrate in numele asocierii si nu vor fi amestecate cu fonduri ale altor persoane sau entitati.
Autoritatea contractuala
27. Niciun membru sau grup de membri nu va avea niciun drept sau autoritate de a schimba asocierea in contract sau prin alte metode, fara consimtamantul scris al tuturor membrilor.
Intalnirile membrilor
28. Intalnirile ordinare ale membrilor vor fi saptamanale si procesele verbale ale acestora vor fi arhivate.
29. Orice membru poate solicita o intalnire speciala pentru a rezolva probleme urgente care necesita vot si care nu ar putea astepta pana la urmatoarea intalnire ordinara programata. Cand se face o astfel de solicitare se va tine cont ca toti membrii sa poata fi anuntati in timp si conditii rezonabile de notificare. Cand o astfel de intalnire are loc, subiectul intalnirii va fi restrans strict la problema urgenta care a generat-o.
30. Toate intalnirile vor avea loc la o ora si un loc care sa fie rezonabile, convenabile si practice in functie de situatia fiecarui membru.
31. Valoarea votului fiecarui membru este determinata direct proportional cu valoarea contributiei sale de capital.
Amendamente
32. Acest document poate fi amendat doar cu consimtamantul unanim al tuturor membrilor.
Adminterea de noi membri
33. Admiterea de noi membri in asociere se poate face numai cu consimtamantul unanim al membrilor existenti. Noul membru este de acord sa respecte toate conventiile, termenii si conditiile prezentei asocieri, inclusiv toate amendamentele prezente si viitoare. Mai departe, noul membru va pregati toate documentele necesare pe tru admiterea sa in asociere. Orice nou membru va primi parti in asociere tinand cont de toti ceilalti membri.
Conditii in care un membru se retrage
34. Cand un membru nu isi respecta angajamentul nici dupa ce a fost notificat de catre asociere si dupa ce trece o perioada rezonabila de timp, ceilalti membrii ramasi au dreptul sa ii incheie amgajamentul sub forma de “retragere involuntara” si sa ia orice masuri sunt considerate necesare pentru a proteja interesele asocierii.
35. Daca asocierea are pierderi din cauza acestui membru, acesta va fi tras la rapsundere pentru aceste pierderi.
36. Fiecare membru va despagubi membrii ramasi impotriva tuturor pierderilor, costurilor sau reclamatiilor ce pot sa apara in cazul in care asocierea isi pierde rolul ca rezultat al incalcarii intelegerii de catre acest membru.
37. Daca un membru devine falimentar, sau se retrage voluntar din asociere, sau exista alte masuri legale impotriva sa, ceilalti membri vor fi indreptatiti sa procedeze ca si când acesta a încalcat intelegerea.
38. Distribuirea oricaror valori care au avut legatura cu un membru care a renuntat la asociere se va face conform procentelor detinute de fiecare membru asa cum sunt descrise in (evaluarea de interes) sau in orice altfel agreat in scris.
Dizolvarea asocierii
39. Asocierea va fi dizolvata si proprieatile sale lichidate in cazul in care pot aparea oricare din urmatoarele situatii:
a. Termenul asocierii expira si nu a fost prelungit.
b. Votul unanim al membrilor pentru dizolvarea asocierii.
c. La indeplinirea scopului exclusiv pentru care a fost indeplinita asocierea
d. Pierderea sau incapacitarea mijloacelor la dispozitia asocierii
e. când rãmâne un singur membru
Lichidare
40. In cazul dizolvarii, asocierea va fi lichidata prompt si intr-un termen rezonabil.
41. In cazul lichidarii activelor asocierii, distribuirea valorilor catre membrii se va face proportional cu valorile individuale de capital subscrise sau in alt fel stabilit in scris.
(Evaluarea )
42. In lipsa unei valori stabilite, valoarea activelor asocierii se va determina printr-o evaluare corecta avand in vedere si riscurile, de catre un evaluator independent stabilit de catre toti membrii. Acest evaluator va fi solicitat intr-un termen rezonabil in cazul renuntatilor sau dizolvarii. Rezultatul evaluarii va fi insusit de toti membrii. Dobanzile aferente capitalului unui membru care se retrage vor fi considerate proportional cu capitalul investit dar si cu riscurile asociate de catre acest membru asocierii. Intentia acestei sectiuni este sa asigure supravietuirea asocierii chiar daca orice membru se poate retrage.
43. Nu se vor lua in considerare derogari pentru active intangibile decat in cazul in care ele au fost inregistrate in documentele asocierii inainte de evaluare.
Transferul de actiuni ale membri
44. Niciun membru nu va instraina actiuni sau bunuri ale asocierii. Orice astfel de transfer interzis, daca va fi surprins, se va considera nul de drept.
Votul administrativ
45. Atunci cand este solicitat, fiecare membru al echipei de administrare va avea avea 1 vot. In cazul unui vot egal, conducatorul echipei de administrare va avea drept de veto.
Forta majora
46. Un membru care a anuntat si a demonstrat un caz de forta majora, este absolvit de obligatii, conform prezentei intelegeri. Forta majora va include dar nu se limiteaza la cutremur, taifun, inundatie, incendiu, razboi sau orice alt eveniment necontrolabil si inprevizibil.
Datoria de loialitate
47. Odata dobandit statutul de membru cu acceptul celorlalti membri, oricare membru al asocierii sau afini poate avea actiuni si in alte afaceri, altele decat asocierea definita in prezentul document. Nici asocierea si nici oricare altul dintre membri nu au vreun drept asupra activelor, veniturilor sau profiturilor din aceste alte afaceri, asocieri sau tranzactii. Orice asocieri sau tranzactii care pot fi in conflict de interes trebuie dezvaluite in totalitate membrilor asocierii. A omite dezvaluirea conflictelor de interese va duce la retragerea involuntara a membrului care a incalcat intelegerea si va fi tratat in consecinta de ceilalti membri.
Limba
48. Partile stabilessc explicit ca prezenta intelegere sa fie in limba romana si engleza asa cum vor fi toate notificarile si intelegerile solicitate de asociere.
Asigurare
49. Asocierea isi va asigura toate activele impotriva pierderilor conform bunelor practici din domeniu.
Despagubiri
50. Fiecare membru va fi despagubit sau protejat de asociere de orice posibila problema generata de statutul sau de membru al asocierii, cu exceptia situatiilor in care vina ii apartine din neglijenta sau nepricepere .
Rãspundere
51. Niciun membru nu va fi tras la raspundere de catre asociere sau alt membru pentru o gresala care se demontreaza a fi din buna-credinta. Membrul va fi raspunzator doar pentru greseli din neglijenta sau nepricepere.
Asigurarea raspunderii
52. Asocierea poate angaja asigurare pentru orice membru, angajat, agent sau alta persoana angajata in afacerile in interesul asocierii pentru situatii in care au actionat de buna-credinta in numele asocierii.
Conventie de buna-credinta
53. Membrii vor face toate eforturile, cu corectitudine si buna-credinta pentru a sustine succesul asocierii.
Proprietatea asocierii
54. Proprietatea asocierii, inclusiv proprietatea intelectuala, in toate cazurile vor fi utilizate in beneficiul si pentru scopurile asocierii stabilite in prezenta intelegere.
Jurisdictie
55. …
Mediere si arbitraj
56. In cazul in care apar dispute din sau in legatura cu acest acord de asociere, membrii vor incerca sa rezolve disputa prin consultare amiabila.
57. Daca disputa nu se rezolva intr-o perioada rezonabila de timp, subiectele vor fi propuse spre mediere conform regulilor medierii. In cazul in care medierea nu poate sa rezolve sau nu este o metoda potrivita, se va apela la arbitraj, conform legilor din România (?). Decizia arbitrala este definitiva … (!)
Garantii
58. Toti membrii reprezinta si garanteaza ca au autoritatea, licentele si autorizatiile necesare sa execute si sa aplice prezenta intelegere si ca reprezentantii lor sunt autorizati sa puna in aplicare prezenta intelegere.
59. Fiecare membru reprezinta si garanteaza ca prin prezenta intelegere nu se incalca unul sau toate drepturile constitutionale a niciunui membru individual.
Definitii
60. In scopul prezentei intelegeri, urmatorii termeni sunt definiti dupa cum urmeaza
a. “ Contributie de Capital “ contributia de capital pentru asociere, facuta de parti, includ proprietati, bani sau orice alte forme de capital.
b. “Vot Majoritar” reprezinta peste jumatate dintre voturile autorizate.
c. “Aplicarea Legii”
d. “Profit si Pierdere” reprezinta profitul net si pierderea neta, calculate in scopul taxelor legale dupa datele inregistrate conform obligatiilor legale. Profitul si pierderea sunt stabilite la finalul anului fiscal.
Diverse
61. Timpul este esential pentru aceasta intelegere
62. Intelegerea poate fi realizata in exemplare identice. Semnaturile pe documente fax (!) subt considerate originale.
63. Titlurile introduse convenabil pentru parti nu sunt considerate la interpretarea acestei intelegeri. Cuvintele pot contine sensul de singular sau plural. Cuvintele care se refera la genul masculin includ si cuvintele cu sens feminin si viceversa.
64. Daca un termen, legamant, conditionare sau provizion al prezentei intelegeri este considerat de un tribunal ca fiind invalid, nul sau inaplicabil, este obligatia partilor …
65. Aceasta intelegere contine toate detaliile stabilite de parti. Toate negocierile si intelegerile au fost stabilite si incluse in prezenta intelegere. Doar termenii scrisi din aceasta intelegere vor fi tinuti membrilor.
66. Aceasta intelegere si termenii si conditiile din aceasta intelegere se aplica si succesorilor, persoanelor desemnate, administratorilor, beneficiarilor si reprezentantilor lor.
67. Orice notificari sau corespondenta solicitata se considera comunicate la inmanare sau dupa 7 zile de la livrare in cutia postala, la confirnare de primire la adresa continuta in prezenta intelegere sau desemnata in scris ulterior.
68. Toate drepturile, indreptarile sau beneficiile stabilite prin prezenta intelegere sunt cumulative si nu exclud orice alte drepturi, intreptari sau beneficii conform legii.
Marturie, stau semnaturile la data de 1 iunie 2021
va urma sa completam
Leave a Reply