Expo APARTAMENT50+ ajunge la Buzău
APARTAMENT50+
Expoziţie itineranta la nivel national -manifest pentru #locuire
Pe 11 iunie, de la ora 10.00, la Buzău, “tevi antice de 50 de ani” la Antica Roma, pe bulevardul 1 Decembrie 1918 la numarul 12 aproape de gara – are loc un eveniment expoziţie, in continuarea unui tur national itinerant – vernisajul proiectului APARTAMENT50+ .
Periplul a început la Bucuresti la sediul Filialei locale a Ordinului Arhitectilor din Romania, a continuat la Tulcea alaturi de Primarie si parteneri locali si sâmbătă va fi la Buzău într-un cadru atipic unei expozitii de arta si constientizare despre locuire in acelasi timp, într-un cadru culinar inedit pentru ca putem constientiza mai bine problemele apartamentelor vechi atunci când degustam paste italienesti oferite de partenerul nostru gazda, lady chef – Andreea Pascu. Casa si masa ne fac de fapt viata mai buna atunci cand intelegem la ce sa avem grija.
Ineditul expozitiei consta in faptul ca ţevi colmatate si robineti ruginiti devin exponate cu un puternic mesaj.
Este un proiect manifest pentru #locuire în bune condiţii, în blocuri vechi, de peste 50 de ani.
Principalele exponate sunt fragmente de ţevi preluate din apartamente vechi, ţevi care spun astfel povestea unei perioade de #locuire.
Ţevile colmatate si aranjate pe stative de bijuterii prezintă o realitate. Devin din obiecte tehnice, chiar deseuri, posibile opere de artă contemporana si poarta un mesaj nu doar actual dar deosebit de important mai ales pentru viitor.
Expoziţia este un pretext de a aduce în faţa publicului larg subiectul blocurilor construite preponderent in perioada comunistă, pentru ca încep să depăsească 50 de ani vechime, durata de viaţa proiectata şi au nevoie de atenţie.
Locuirea de buna calitate presupune o convietuire armonioasa cu vecinii, dar mai ales o mai corecta intelegere a aspectelor ce tin de calitatea si siguranta clădirii, a aspectelor de proprietate comuna dar si a triadei necesare financiar-legal-tehnic.
Peste 60% dintre persoanele care locuiesc la bloc au trecut printr-o inundaţie de la vecini. Au rezolvat problema în sine, însă fără a vedea imaginea de ansamblu. Tevile vechi vor ceda la un moment dat, dar putem face ceva in acest sens mai ales când cumparam un astfel de apartament . Pentru noii locatari, efectuarea reparatiilor sunt o prioritate mai mult decât toate celelalte lucruri noi si frumoase aduse in casa odata cu amenajarile interioare.
Arh. Florin Enache, iniţiatorul proiectului : “APARTAMENT 50+ e o transpunere a unei stări de fapt mai puţin vizibilă în apartamentele vechi într-o expozitie de artă insolită.
Este un manifest care nu doar scoate la iveala lucruri mai putin vizibile, dar ne si ajutã să vedem mai bine realitatea din mediul construit atunci când e vorba de #LOCUIRE. Este şi un pretext sã aducem în atentia atât a publicului, cât şi a autorităţilor competente problematica deloc simplă a fondului construit“moştenit” care trece pragul de 50 de ani. Ideea, pe cât de simplă, poate avea un impact major dacă reuşim să ajungem prin conştientizare, cât mai aproape de publicul larg si astfel sã evitam dramele oamenilor care îşi amenajează superb apartamente trecute de 30-40-50 de ani ca apoi să le vadă inundate.”
La Buzău Antica Roma este locul potrivit pentru această expoziţie despre #locuire de buna calitate dintr-un motiv foarte simplu – credem în lucrurile bine facute, cu pasiune si profesionalism si ne propunem sa alegem locuri neasteptate pentru public, sa sustinem antreprenorii locali.
Expoziţia APARTAMENT 50+ este un manifest #better pentru conştientizarea importanţei unor instalaţii noi în locuinţele vechi înainte de a începe o amenajare interioară.
Un proiect #better
Organizat cu sprijinul: Ordinul Arhitectilor din Romania filiala Bucuresti, Ordinul Arhitectilor filiala Dobrogea, Primaria Municipiului Tulcea, Better Tulcea, Antica Roma Buzău
—————-
Despre Asociaţia #better
#better este o inițiativă pozitivă și proactivă, care promovează calitatea, responsabilitatea, educația și confortul prin responsabilizarea actorilor implicați în configurarea și amenajarea spațiului construit. Exemplele #better, propuse de autori arhitecţi, respectă condițiile minim legale în construcții şioferă pertinent şi clar recomandări calitative.
Pentru #better confortul nu este minim-legal şi «prețul cel mai mic» nu este un factor decizional.
Organizatii partenere:
Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din România, Better Tulcea, Plaiul Bâscilor
Parteneri media
Buzau in reportaje, Revista Atelierul, Radio România Cultural, IQads, PRwave, Munteanu, Spatiuconstruit.ro, Povesti din Santier, MagMob, ENERGYnomics, ARENA Constructiilor
Un proiect #better sustinut de:
Oglinda & Asociatii, Graphein, EQUITONE, Aquaserv, Energoterm
Proiectul porneste in cea mai vulnerabila capitala europeana, când e vorb de mediu construit- Bucuresti si isi propune un parcurs itinerant alaturi de parteneri nationali si locali sa ajunga in toate orasele din România, acolo unde exista blocuri . Urmatoarele destinatii in viitorul apropiat vor fi Buzãu, Brãila, Tulcea, Constanta, Calarasi, Slobozia .
- Locuiți la bloc?
- Când ați fost ultima dată în subsol?
- Știți care este starea țevilor de acolo?
- Când ați fost la o ședință de asociație?
- Când ați fost convocat ultima dată la o ședință de asociație de proprietari? (nu este tocmai același lucru)
- Știați că există finanțări în parteneriat cu primăria ce pot fi accesate nu doar pentru simpla termoizolare, ci și pentru a rezolva la pachet problemele din subsol?
- Cumperi un apartament?
- Bloc vechi sau nou?
- Renovezi? Cu ce începi? Parchetul sau instalațiile?
Daca va preocupa teme ca LOCUIRE & COMUNITATE, dati un semn ( la better @ we-better. com) si venim alaturi de voi sa aducem mesajul in public, împreuna.
Leave a Reply