Plaiul Bâscilor, un proiect initiat de #better
S-a lansat programul Plaiul Bascilor:
1000 de case traditionale interconectate din Romania, reconditionate si listate pe platforme de home-sharing
Asociatia #better lanseaza, din aceasta toamna, un proiect turistic inovator: reconditionarea a 1000 de case batranesti din judetul Buzau, care vor face parte din conceptul Plaiul Bascilor si vor intra in circuitul turistic al Romaniei prin platforme utilizate de turisti din toata lumea.
Conceptul este unic in Romania si face parte din demersurile de a construi sustenabil ale Asociatiei #better, conduse de arhitectul Florin Enache.
“Plaiul Bâscilor are peste 1000 de case batranesti, neutilizate de proprietari plecati la oras in tara sau chiar in strainatate. Dorim sa redam zonei demnitatea locala si sa transformam un areal cu 9 UAT-uri din judetul Buzau intr-o comunitate puternica de gazde, care sa atraga si sa ofere cazare pentru peste 4000 de turisti pe zi. Plaiul Bascilor va fi un model de buna practica in Romania pentru ceea ce inseamna dezvoltare locala sustenabila si il vom construi imbinand traditionalul cu modernul, spiritul si ospitalitatea locala, cu elemente de arhitectura sustenabila, patrimoniu de peisaj si tehnologii smart pentru a conecta localnicii cu primariile si cu turistii, prin aplicatii de community management si community engagement”, spune Florin Enache, initiatorul proiectului.
Estimam ca Plaiul Bascilor va putea gazdui “la tara” peste 500.000 de turisti pe an si va genera o sursa de venit importanta pentru localnici care intra in acest proiect de asociere.
“Locuitorii marilor metropole sunt un public dornic sa se reconecteze cu natura, sa revina la bucuria lucrurilor simple si sa descopere, in acelasi timp, locuri si experiente noi, autentice – si sa aiba acces usor la toate acestea. Este exact ceea ce vor gasi in Plaiul Bascilor, unde vom face un management integrat al proiectului, iar accesul se face simplu, prin cele doua aeroporturi – Bucuresti Otopeni si Brasov situate la mai putin de doua ore distanta de Plaiul Bascilor”, spune Florin Enache.
Renovarea celor 1000 de case se va face pe un model de asociere, in care proprietarii devin gazde pentru turisti si parteneri-beneficiari ai demersului de renovare a locuintelor traditionale. Proiectul are si o latura puternic emotionala pentru localnici, pentru cei care au radacini aici desi au plecat in toata lumea – nu incurajam vanzarea proprietatilor, ” casa parinteasca nu se vinde”.
Interconectarea lor si a administratiilor locale se va face prin aplicatia CityHealth – platforma premiata la multiple evenimente europene de IT si folosita deja in 40 de localitati din Romania aflate in proces de transformare digitala pentru a deveni smart communities.
Aceasta le va permite autoritatilor sa anunte in timp real gazdele si oaspetii lor despre evenimentele locale si noutati sau eventuale modificari ale circulatiei, iar localnicii vor putea cere rapid ajutorul atunci cand au nevoie de suport.
Pentru derularea proiectului, echipa #better are deja parteneriate incheiate cu mai multe primarii din zona, care vor contribui la mobilizarea comunitatilor locale, si de asemenea cu o serie de antreprenori locali din turism, dornici sa sustina financiar dezvoltarea locala a Buzaului.
Costul total al dezvoltarii proiectului se ridica la peste 10 milioane de euro si va fi asigurat din surse de finantare multiple.
Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile aici – facebook, pagina Plaiul Bâscilor
Despre Asociatia #better
#better este o inițiativă pozitivă și proactivă, care promovează calitatea, responsabilitatea, educația și confortul prin responsabilizarea actorilor implicați în configurarea și amenajarea spațiului construit.
#better ajuta beneficiarii de constructii sa faca alegeri informate, sa aprecieze calitatea cu care o lucrare a fost executata sau doar sa constientizeze disfunctionalitati considerate normalitate pana in prezent.
#better înseamnă o echipă formată din arhitecţi şi specialişti în domeniul construcţiilor, ale căror propuneri respectă condițiile minim legale, dar se axează pe recomandări calitative, confortul neînsemnând nici minim-legal și nici “prețul cel mai mic”.
Pentru informatii suplimentare: Florin Enache, Presedinte Asociatia #better (email: better@we-better.com, telefon: 0721 77 19 44)
Leave a Reply