#reCONSTRUIM, in 4 zile, cu 1200 de specialisti
8-11 martie, 2018
#reCONSTRUIM
4 zile – 1200 de specialiști – 4 capitole majore de interes general
#reCONSTRUIM afirmă nevoia unei reevaluări a priorităților profesionale și a priorităților publice în domeniul construcțiilor, în cadrul unui summit de 4 zile, cu 120 de echipe a câte 10 specialiști (arhitecți, ingineri, avocați, profesioniști parteneri) și studenți (viitori specialiști).
Problema:
1, 10, 7, 4 …. probleme … avem să dăm și la alții!
La #reCONSTRUIM nu le dăm ci le punem în comun și lucrăm în 120 de echipe la rezolvarea lor. Pentru că la fel ca furnica știm că, oricât de mare ar fi grăuntele pe care îl putem căra singuri, mușuroiul nu îl putem ține în picioare cu eforturi solitare. El rămâne în picioare prin efortul unei întregi comunități care îl construiește, îngrijește și susține.
Prin cele 1200 de voci, aducem împreună, în atenția publică o serie de probleme, dar și expertiza necesară în a crea rezolvările cu adevărat funcționale pentru 4 capitole majore:
- Siguranța clădirilor – 8 martie:
securitate la incendiu, cutremur, școli sigure etc.
- Legislație în derivă, în construcții – 9 martie:
codul construcțiilor, ITP pentru construcții, sincronizare legislativă, simplificarea procesului de avizare etc.
- Impact financiar. Ce plătim? – 10 martie:
economia prevenției, criterii de performanță în exploatarea construcțiilor, suprataxarea clădirilor neconforme, parteneriate responsabile cu sectorul bancar etc.
- Smart & Green – 11 martie:
metode locale de implementare a inovațiilor și a principiilor sustenabile în orașele și locuințele noastre, BIM, NZEB etc.
În lipsa prioritizării acestor 4 aspecte majore ne îndreptăm către o criză națională. Experții din domeniu știu deja că sectorul construcțiilor din România este foarte expus în acest moment unei crize cu grave implicații sociale, care se ascunde în spatele boomului imobiliar.
Creșterea nesustenabilă din ultimii ani a unei piețe în convulsii, cu cerere distorsionată, cu legislație stufoasă și interpretabilă, cu beneficiari care speră în garanții inexistente, ne expune unor efecte de tip domino, similare cu cele ale crizei financiare din 2008. În lipsa unor măsuri imediate, de prevenție, efectele acestei crize iminente, vor fi mult mai profunde și mai grave ca implicații atât sociale cât și financiare.
Specialiștii își prezintă planurile de acțiune între 8 și 11 martie:
Ca eveniment asociat Construct Expo, summitul #reCONSTRUIM îmbină networking-ul cu ateliere tematice și sesiuni intensive de prezentări de tip pitch, pentru a dezvolta și a consolida planurile de acțiune puse la punct de cele 120 de echipe participante.
Timp de 8 ore, în fiecare din cele 4 zile, câte 30 de echipe interdisciplinare, a câte 10 participanți (1 team-leader, 3 arhitecți, 3 ingineri, 1 avocat, 1 economist / dezvoltator imobiliar / specialist din domeniu relaționat cu cel al construcțiilor și 1 student) dezbat soluții, primesc feedback, fac schimb de idei și își prezintă planurile de acțiune pe temele stabilite dinainte, din aria celor 4 capitole susmenționate.
Este esențial să ne înțelegem menirea profesională ca arhitecți, ca ingineri, alături de toți specialiștii complementari fiecărui contract, proiect, pentru că nimeni nu va face lucrurile în locul nostru.
Participanții în echipele #reCONSTRUIM știu că oportunitățile de evoluție se găsesc dincolo de cele 8 ore pe zi, cu efort, cu consecvență, cu transparență, cu implicare și asumare.
Înscrierile în echipele #reCONSTRUIM se fac în avans, pe principiul primul venit, primul servit, în limita locurilor disponibile.
Consultă lista temelor. Alege-ți o zi și o temă. Contactează teamleaderul echipei. Implică-te în detalierea temei și dezvoltarea planului de soluții.
Agenda completă cu temele #reCONSTRUIM este disponibilă pe grupul de Facebook #reCONSTRUIM, 2018 – www.facebook.com/groups/2042908432591850/
Tema care te preocupă nu este deja în lista noastră? Vino tu cu propunerea! Scrie-ne pe grup sau la adresa de email arhitect2016@gmail.com.
***
Evenimentul este organizat de inițiatorii primului hackathon “provocările arhitectului”, NOVEMBarh, cu 300 de specialiști, desfășurat în noiembrie 2017 – www.youtube.com/watch?v=47oBtu7PXgc
După succesului NOVEMBarh, extinderea ariei de interes, dincolo de arhitectură, a urmat firesc, către întreg domeniul construcțiilor. Comunitatea #reCONSTRUIM reunește arhitecți, ingineri, avocați, economiști, specialiști parteneri, reprezentați ai sectorului de business și ai asociațiilor profesionale din domeniul construcțiilor.
#reCONSTRUIM este ocazia necesară pentru ca un domeniu eminamente tehnic, domeniul construcțiilor, să iasă în public, prin interacțiunea specialiștilor, asociați în echipe, pe temele care îi preocupă.
Parteneri în comunitatea #reCONSTRUIM:
Holcim
Romexpo
Construct Expo
#better – inițiativa pentru responsabilitate în construcții
A57 – PR și comunicare de arhitectură
AICPS – Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri
Oglindă și Asociații – Societate Civilă de Avocați
UAR – Uniunea Arhitecților din România
APUR – Asociația Profesională a Urbaniștilor din România
AASJ – Asociația Arhitecților Șefi de Județe
Design Thinking Society România
MATER – biblioteca de materiale
La Firul Ierbii
Nod Maker Space
ALERT – proiect de educare și conștientizare asupra riscului seismic
MKBT: Make Better
Arhipedia
LMI România
help2 heart
ROGBC – Romanian Green Building Council – în curs de confirmare
lista este in curs de completare
#reCONSTRUIM | 1200 de specialiști
4 zile | 120 de teme | arhitect2016@gmail.com
8-11 martie | Construct Expo
Romexpo
coordonator – arhitect Florin ENACHE, PR&comunicare – arhitect Livia IVANOVICI, data manager – arhitect Alexandru SUMANARIU, legislatie – arhitect Bogdan UDRESCU, financiar – avocat Cristina OLARIU, sustenabilitate – arhitect Sergiu PETREA, siguranta – inginer structurist Cristian Onofrei
foto: Bogdan SUDITU
Leave a Reply