300 pentru #NOVEMBarh, 1200 pentru #reCONSTRUIM
#NOVEMBarh, evenimentul-maraton la care au participat, voluntar, 300 de arhitecți și specialiști invitați din alte domenii, a arătat o comunitate a arhitecților preocupată activ de 2 teme majore:
• calitatea actului profesional;
• asumarea unui rol pro-activ în găsire de soluții pentru o serie de probleme actuale ale societății.
Dacă aveți un prieten arhitect ați au auzit cu siguranță de hackathonul, care a reunit la București pe 25 noiembrie 2017, 300 de arhitecți din Iași, Oradea, Brașov, Hunedoara, Timișoara, Constanța, Cernăuți și din București.
Ce face arhitectul, timp de 16 ore, într-un eveniment cu format de hackathon, într-o zi de sâmbătă?
Desigur ceea ce știe mai bine să facă. Identifică problema, se implică pentru a găsi soluția optimă și construiește un plan de implementare, împreună cu echipa sa. Multe dintre cele 30 de teme vizate au abordat probleme comune atât pentru arhitecți, ca specialiști, cât și pentru cetățeni, ca beneficiari și locuitori ai cadrului construit.
Fotografiile și clipul video de la evenimentul-marathon generator de soluții reușesc să transmită doar o parte din atmosfera intensă, plină de entuziasm și dedicare, împărtășită de toți participanți NOVEMBarh.
Tema centrală a fost găsirea de soluții reale, pentru 30 de subiecte complexe și extrem de actuale: simplificarea birocrației din domeniul avizării în construcții, îmbunătățirea normelor de verificare și siguranță a clădirilor la incendiu, siguranța clădirilor la cutremur, alinierea la normele europene de eficiență energetică a clădirilor, accesibilitatea orașelor pentru persoanele cu dizabilități etc.
Arhitectura are, zi de zi, o multitudine de implicații în viața societății, de la cele legale și economice, la cele psihologice și medicale. Iar aceste implicații sunt prea puțin discutate și cunoscute. Ca dovadă, demersul inițiat de comunitatea arhitecților a trezit un interes sporit pentru dialog și colaborare și din partea avocaților, economiștilor, inginerilor, psihologilor, specialiștilor în marketing și comunicare, etc. O zi întreagă 30 de echipe de arhitecți, arhitecți de interior, urbaniști, peisagiști și profesioniști din domenii conexe au discutat și au lucrat cot la cot, într-un demers voluntar.
Ca un contrapunct la atmosfera intensă de lucru, o serie de prezentări ale invitaților speciali au adus în discuție și alte fațete ale implicațiilor pe care arhitectură le are în viața urbană. Prezentările au fost susținute de: Florin Colceag – antrenorul de genii, Gabriel Vișan – business coach LMI.ro, Bazil Oglindă – avocat, arbitru al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (CACI), Petru Ionescu – psihoterapeut, Cosmin Dugan – medic specialist anti-aging.
Deschiderea autentică pentru dialog social și colaborare în demersul NOVEMBarh a pornit din însuși modul inițial de organizare. Evenimentul s-a născut dintr-o idee lansată pe o rețea de socializare. Nu a existat un buget de pornire și nici o firmă de organizare de evenimente. Cei câțiva arhitecți inițiatori au pariat pe o viziune comună: puterea colaborării în comunitate și atitudinea pro-activă a arhitecților. Același grad de implicare, al tuturor participanților, într-o atmosferă extraordinară, indiferent de nivelul de experiență profesională, de vărstă sau de domeniul în care profesează a demonstrat că NOVEMBarh este un demers sustenabil și necesar pe termen lung.
Astăzi, inițiativa pornită în 25 noiembrie s-a cristalizat ca un prim pas într-un demers care va continua.
Cele 30 de teme abordate sunt deja publice, iar soluțiile formulate vor fi puse în dezbatere publică, pe rând, pe parcursul luniilor ce urmează, pe platforma online NOVEMBarh, care va fi lansată în ianuarie.
Susținuți de partenerii care au crezut încă de la început în demersul nostru, comunitatea NOVEMBarh se dezvoltă și pregătește un nou eveniment, urmând aceeași viziune comună.
Urmează #reCONSTRUIM, între 8 și 11 martie. Evenimentul va reuni 1200 de specialiști, timp de 4 zile în cadrul CONSTRUCT EXPO, continuând demersul început de cei 300 de participanți la hackathonul NOVEMBarh. Împreună susținem căutarea și crearea celor mai bune soluții și credem că atunci când ne facem cunoscute ideile în comunitate, avem mai multe de câștigat și la nivel de profesie, dar și ca societate prin schimbarea pe care o aducem, fiecare, individual, zi de zi.
Ne bucurăm că am avut alături, ca participanți în cele 30 de echipe de la NOVEMBarh și numeroși reprezentanți ai companiilor, dar și ai organizațiilor profesionale și ale societății civile partenere, care au sprijinit astfel nu doar un eveniment ci în sine deschiderea către dialog și colaborare sustenabile pe termen lung.
Comunitatea NOVEMBarh crește în fiecare zi și îți dă șansa să te implici și tu! Dacă și ție îți place să nu stai pe margine, scrie-ne pe e-mail la: arhitect2016@gmail.com!
Grupul de Facebook al inițiatorilor
https://www.facebook.com/groups/1306294219480442/
Fii la curent cu noul eveniment #reCONSTRUIM
Companii partnere #NOVEMBarh:
Caparol, Holcim, Siniat, EQUITONE, Promat, Q-fort, Velux, Leier, Covalact, Bjorn Heizung, e-izolatii.ro
Organizații partenere NOVEMBarh:
OAR, UAR, APUR, AICPS, RSCL, LMI (Leadership Management International), #better, Nod Maker Space, Mater, La firul Ierbii, Alert – proiect de conștientizare a riscului seismic, MKBT: Make Better, Oglindă & Asociații, Help Heart, Medical Services for Neurology, Studioplot, Romexpo, Centru, Societatea de arhitectură de Interior și Design din România, Asociația Arhitecților Șefi de Județe
PR și Comunicare NOVEMBarh
A57*strategie și coaching în comunicare – arh. Livia Ivanovici, Echipa 6 cu tema comunicare și imagine post-eveniment
Parteneri de comunicare NOVEMBarh:
Arena Construcțiilor, SpațiulConstruit.ro, Arhipedia, MTC, ProIDEA, ibuild.info, energynomics.ro
Staff tehnic NOVEMBarh:
Video – V*easy, Cabina foto – Photo magique
Leave a Reply