Frica…de a nu mai gasi #apartamentNOU
Margin urias, calitate “cine stie”, control ZERO …si pentru asta platiti RATE 30 de ani ? Cum gasim echilibrul intre necesitate, dorinta, bucuri de a alege …sau frica de a nu mai gasi o LOCUINTA :
Da, oamenii ne fac idealisti. A crede ca se poate si normal…inseamna ca suntem departe de realitate. De la ultima “analiza de apartament” …a rezultat cam asa :
- balconul se regaseste si in suprafata UTILA si separat. E drept ca suprafata lui este in calcul pentru impozit
- zona de zi…fara ZI. Uneori nu are fereastra deloc, alteori ferestra aduce luina cu trecere prin bucatarie
- pozele frumoase contin mobilier MICSORAT. Fake ? cum sa ii zicem ?
- agentia remodeleaza planurile apartamentelor din autorizatie…de la 2 la 3 camere (!) ca asa cere piata.
- LEGEA LOCUINTEI …citit anexa – interesant ar fi sa aflati ce se intampla daca nu se respecta.
- grupul sanitar …cu acces direct din sufragerie.
- termen de finalizare – in cate cazuri ati auzit ca a fost respectat (care e perioada de intariere? )
- zona – conteaza. Cu transport urban, cu parc, cu gradinita pentru copii.
- LOCURI DE PARCARE – se autorizeaza proiectul dependent de ele. Se vand separat
- promisiunea de cumparare – ati intrebat si un avocat ? cum se garanteaza AVANSUL pe care il dati…in caz ca firma da faliment ?
- instalatii – a refulat canalizarea in apartamentele de la demisol ? initial era parcare ?
- distanta intre cladiri si cat dureaza santierul din locul unde aveai belvedere cand ai cumparat.
- BANCA – evaluatorul nu e tehnic . Cine garanteaza TEHNIC ? pot fi intrebari interesante.
- RECLAMELE IMOBILIARE, nu prea contin arhitect/ constructor
- CARTEA TEHNICA A CONSTRUCTIEI
- Garantia, falimentul …si ASIGURATORUL – subiecte de analizat impreuna
- Cat “CONSUMA” apartamentul ?
- FINANCIAR-LEGAL-TEHNIC : in general ne intereseaza cat costa si unde semnam contractul. Deci financiar si legal suntem impacati cu decizia conform dorintei. CE STIM TEHNIC ? rezista in cazul unui cutremur, a fost respectat proiectul, a fost bun proiectul, ce costuri de intretinere si reparatii vor fi in 5-10-20 de ani, soarele e unde trebuie sa fie in raport cu o locuinta home-sweet-home, cine ADMINISTREAZA cladirea, cum stam cu riscul de incendiu si cu iluminatul de siguranta, are loc masina de pompieri sa intervina in caz de urgenta, avem microventilatie la tamplaria etansa, baia ce bine ar fi sa aiba fereastra, dar chiar si cu ventilatii … sunt tubulaturi independente? cum e sistemul de desfumare ? … de ce nu avem spatii de depozitare? si desigur lista poate sa fie foarte lunga.
Din pacate tot ce vedeti mai sus, ar fi NORMAL sa nu fie chestionabil. Cum oare am ajuns sa nu existe garantii? Cum e posibil sa fie apartamente in bloc cu BULINA, inchiriate ? …o masina fara ITP nu mai poate fi utilizata, nicidecum utilizata in scop comercial – taxi, shared, rent-a-car. Un apartament in prag de colaps, da.
Sa fie atat de mare criza de locuinte dar tot atat de mare inconstienta ?
E greu sa visezi la “cuibusorul familiei”…si in acelasi timp sa fii un suspicios atroce. Insa atunci cand nu exista un sistem viabil de garantii, e bine sa resetati intervalul de timp cu 6-12 luni pana va asigurati ca ati inteles realitatea pietei in care sunteti cumparator. Apoi e posibil sa redefiniti obiectivul pe o fundatie mult mai solida…si mai amara. Pentru ca emotia de a visa la o casa noua se mai estompeaza odata cu intelegerea riscurilor …
Asadar, de unde vine FRICA de a nu mai gasi apartament nou ? Ca o concluzie, calitatea locuintelor noi se va schimba atunci cand cumparatorul isi va schimba nivelul de asteptari.
“Il iau si il inchiriez…ca se plateste rata singura” – cat de atasat esti de un apartament care se plateste cu chiria zonei?
arh. Florin ENACHE, #better
www.we-better.com, www.facebook.com/better2016
…din alt registru, dar cu siguranta UTIL si perfect aplicabil.
https://www.andreearosca.ro/radu-atanasiu-critical-thinking/?utm_content=bufferf327a&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
Leave a Reply